Styrelsen
Det är föreningens styrelse som fattar beslut om vilka projektidéer som ska prioriteras och Jordbruksverket som fastställer beslutet.
För att ett projekt ska få stöd genom lokalt ledd utveckling måste det därför passa in i den aktuella utvecklingsstrategin. Det är styrelsen som fattar beslut om vilka projektidéer som ska prioriteras och Jordbruksverket som fastställer beslutet. Det är även viktigt att varje projekt involverar personer och organisationer med rätt kompetens och från olika sektorer för att få en bred uppslutning och rätt kompetens för att få det resultat de önskar. Underifrånperspektivet är en av leadermetodens hörnstenar, vilket innebär att de som berörs av insatsen ska vara involverade i utvecklingsarbetet och på så sätt kunna påverka genomförandet.
En förutsättning för att lyckas med styrelsens arbete är att det finns en samsyn kring strategin. Varje ledamot bidrar med sin specifika kompetens och sitt nätverk. Samtidigt ska styrelsen ansvara för utveckling av hela leaderområdet, vilket innebär att bortse från den egna organisationens särintressen och istället se till hela områdets bästa utifrån målen i utvecklingsstrategin. Med andra ord byggs en ny samarbetskultur upp genom leader. Leaderföreningen kan även ha annan verksamhet än lokalt ledd utveckling men den ska vara allmännyttig, vilket innebär att den ska vara öppen för alla som bor eller är verksamma i det geografiska området.
Cenneth Åhlund, ordförande
ideell sektor Nykvarns kommun
Cenneth har universitetsexamen i ekonomi med inriktning IT/Ekonomi samt diverse kurser med inriktning handelsrätt, beskattningsrätt, statsvetenskap. Är generalsekreterare i Svenska Bågskytteförbundet. Cenneth har haft tjänster som ekonomichef/controller både i Sverige och Norge, gruppchef inom löne och fakt.adm, ekonom, inköpare, distriktsrepresentant, säljare av livsmedel, butiksbearbetning i Mälardalen. Sedvanligt butiksarbete och senare biträdande butikschef. Cenneth är Medlem i World Archery 3D and field committee 2011- medlem i Archery Europe 3D and field committee sedan 2012, styrelseledamot Nykvarnsmoderaterna sedan 2013, ordförande Nykvarns Bågskytteklubb. Intressen: Bågskytte, landslagsskytt 93-94, fortfarande aktiv på strax under elitnivå, styrelseuppdrag och tränare.
Fredrik Ljungestig
offentlig sektor Nykvarns kommun
Fredrik arbetar som samordnare på kultur- och fritidskontoret på Nykvarns kommun. Han har tidigare arbetat som kultur- och fritidssamordnare på Haninge kommun som projektledare för projektet "Kultur på lika villkor.". Fredrik är utbildad dramapedagog på Högskolan i Gävle.
Bam Björling
privat sektor Eskilstuna kommun
Sociolog med bred erfarenhet av att utveckla och granska projekt utifrån empowerment och genderperspektiv och att sätta in utvecklingsarbete i sammanhang som leder till hållbar utveckling. Hon har mångårig erfarenhet av internationellt utvecklingsarbete i många länder och delar av världen. Arbetet har framförallt handlat om att skapa förutsättningar för microföretagande, företagande och näringslivsutveckling inriktat på landsbygd. Lokalt har hon erfarenhet av att utifrån Eskilstuna kommuns näringslivsberedning driva frågor som rör landsbygdens utveckling. Som sociolog har hon i både forskning och praktik arbetat med hur förändring initieras och underlättas på individ- och systemnivå.
Lars-Olof Lundkvist
ideell sektor Eskilstuna kommun
Lars-Olof ”Lollo” har lång erfarenhet från ett antal olika områden. Föreningslivet, politiskt arbete, arbetsgivare och erfarenhet från arbetsgivarorganisationer. Har själv varit entreprenör i 26 år, drev mellan 1971 och 1997 eget företag inom svets och smidesbranschen. Är politiskt aktiv inom Eskilstuna kommun, bland annat mångårig ledamot av kommunens invandrararbete och kommunens Kultur o fritidsnämnd och för närvarande 1:e vice ordförande i Eskilstuna kommunfullmäktige. Lollo har lång erfarenhet som föreningsaktiv som medlem i hembygdsföreningar, butiksombud COOP, styrelsearbete och valberedningsarbete på nationell, distrikts och lokal nivå inom idrottsrörelsen. Är för närvarande ordförande i Ärla Idrottsförening.
Jens Carlberg
offentlig sektor Eskilstuna kommun
Jens, en segel- och musikförtjust far, make och Torshälla-bo, har under många år arbetat som ledare och VD för mellanstora företag inom främst Industrin och i byggsektorn, men även arbetat inom ABB, Siemens och dåvarande Eskilstuna Energi & Miljö. Under större delen av yrkeslivet har han även arbetat ideellt med näringslivsfrågor som ledamot i Företagarna, ordförande för MDH's Tillväxtmotorn, styrgruppen för Yrkeshögskolan, med flera uppdrag. "Jag brinner för det hållbara företagandet- att hjälpa ett företag så att det kan anställa en person som i sin tur, genom sin anställning, får en identitet, en stolthet och en möjlighet att ta med sin familj på semester någon gång ibland, är ett mycket starkt skäl att gå upp på morgonen". Idag arbetar han alltså mitt i sitt intresse, med att stärka ett hållbart näringsliv i Eskilstuna Kommun, Sörmland och ÖMS-regionen.
Regina Westas
ideell sektor Katrineholms kommun
Är inflyttad till Björkvik från Ljungsbro. Utbildad vid Gripenskolan i fordonsteknik och flygteknik. Har tidigare drivit företag inom webb-/media. Var under några år verksamhetsledare på Coompanion Sörmland. Arbetar nu som projektledare i Vingåkers kommun för ett projekt kring utbyggnad av bredband i kommunen. Sekreterare i styrelsen för Björkviks Folkets Park. Tidigare ledamot i styrelsen för Hela Sverige ska leva Sörmland. Intressen: Familjen, skog, natur, brinner för Sverige och dess landsbygd.
Patrik Holm
privat sektor Katrineholms kommun
Patrik har efter utbildning i ekonomi och juridik arbetat inom Skatteverket, i försäkringsbranschen och i dryga 20 år på Sörmlands Sparbank. Sedan ett par år tillbaka driver han eget inom företagsförmedling. Han är också verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum i Västra Sörmland, dvs. Katrineholm, Flen och Vingåkers kommuner. Han ingår också i Katrineholms kommuns näringslivsråd och sitter i styrelsen för Forum Flen. Patrik bor på en gård på landet utanför Katrineholm och trivs ute i skog och mark. På fritiden umgås han med sin familj och spelar olika bollsporter, framförallt pingis och padel.
Carina Lloyd
offentlig sektor Katrineholms kommun
Arbetar som Näringslivsutvecklare på Katrineholms kommun. Har jobbat med näringslivsfrågor sedan 2004, men inom kommunen på olika roller sedan 2001. Är en ”återvändare” som bodde i Stockholm i nästan 18 år. Där arbetade hon på flera större företag; bl a på Elfa Radio & Television som inköpare, på Ericsson Informations Systems AB som chefssekreterare, på SJ Godstransportdivision som direktörsassistent, på Svelast AB som Informatör. Har en marknadsekonomutbildning från IHM och flera genomförda högskoleprogram inom kommunikation, projektledning och ledarskap. Var under många år engagerad i idrotten; först som aktiv på elitnivå (bandy och fotboll) och sedan som tränare och ledare samt styrelseledamot i omgångar.
Pernilla Hagström
offentlig sektor Flens kommun
Pernilla har arbetat som reseledare, administratör inom privat och offentlig sektor och turistinformatör i närmare 10 år. Sedan 2010 arbetar hon som turismansvarig i Flens kommun.
Under sina år i kommunen har hon fått möjlighet att på flera olika sätt skapa samarbeten inom besöksnäringen. Det har varit i rådgivande roll, som samarbetspartner eller drivande och där hon tillsammans med företag och föreningar jobbat för att nå framgång för utveckling. Hon har varit en del i kommunens stora satsning av ortsutveckling, där vi arbetat aktivt med att ta fram aktivitetsplaner kopplat till platsen vi bor, lever och verkar på.
Hon har drivit processer kopplat till besöksnäringen. Hon har till exempel varit med och utvecklat en turistisk översiktsplan. Detta gjordes i samarbete med Tillväxtverket inom projektet, Stärkt lokal attraktionskraft.2019-2020. Ho var med i kommunens projekt att starta upp ett Kontaktcenter för att skapa en effektiv och tillgänglig kommunal organisation.
Pernilla Ohlsson
ideell sektor Flens kommun
Ann-Louise Olsson
privat sektor Flens kommun
Pedagog med behörighet att utbilda i svenska, engelska, tyska, geografi och drama. Sensomotorisk reflexpedagog. Skolledarhögskolan. Har arbetat som lärare och rektor på högstadiet i Malmköping i nästan 20 år. Tillämpar och föreläser sedan 90-talet om Learning Styles (arbets- och lärstilar). Projektledare i Flens kommun med uppdraget att utreda skolans och barnomsorgens organisation. Efter att ha arbetat som rektor startades företaget UniKan: ”Varje människa är unik och alla kan fast på sitt eget sätt”. Efter en parentes som rektor för en friskola tillbaka i eget företagande sedan 2007 som handledare, utbildare och coach. Arbetar med att hjälpa andra att hitta nya vägar och att stärka sitt självförtroende och sin självkänsla. Drivkraft har alltid varit att skaffa så många verktyg som möjligt för att kunna nå fram till varje enskild individ. Utbildning och möten med människor är starka intressen. Guidar vid stadsvandringar och tar emot utländska reseföretag för att berätta om Flens kommun och marknadsföra bygden.
Vakant
ideell sektor Gnesta kommun
Gunilla Malm, vice ordförande
offentlig sektor Strängnäs kommun
Gunilla var tidigare familjeföretagare inom restaurangbranschen. Hon har haft enskild firma i retorik med kurser och föreläsningar. Hon har bland annat undervisat i retorik på Örebro universitet under tre år. Hon har också varit projektledare för projekten "Komtek" samt "Etablering" i Laxå kommun, näringslivsansvarig med strategiskt turismansvar i Vingåkers kommun 2008 – 2011 och verksamhetschef för näringslivsutveckling i Strängnäs kommun 2011 tills vidare.
Tobias Forngren
privat sektor Strängnäs kommun
Tobias har erfarenheter från stora, resurstunga företag i läkemedelsindustrin. Samtidigt har han kontinuerligt byggt upp och arbetat med små startup företag med knappa resurser och smala organisationer. Tobias har jobbat som bland annat projektledare, utvecklare, senior forskare och kemist inom läkemedelsindustrin.Tobias har även själv varit med och grundat flera företag inom; plattformsbaserad logistiklösning, hållbara hushållsprodukter, syntesrobotar för radioaktiva mediciner.
Peter Hult
ideell sektor Strängnäs kommun
Peter är ordförande i Strängnäs Volleybollklubb. Han är en föreningsmänniska som varit i olika delar av civilsamhället. Uppvuxen i Habo nära Jönköping med stor frikyrklighet, Han var scout och scoutledare sedan så blev han volleybollspelare och tränare något som följt honom då tills nu. När han bodde i Örebro så fick han förmånen att vara med i utformningen av ett ungdomsutbytesprojekt med Belarus i KFUM/KFUK:s regi och det utvecklade sig till att han fick uppdrag av arbetarrörelsen i Värmland att driva ett längre demokratiprojekt i Belarus. Under flera år så jobbade han med flyktingmottaganden en stor del av den tjänsten handlade om att organisera föreningsliv och frivilliga som ville delta i mottagandet och integrationen av nyanlända. Bl.a jobbade han nära studieförbunden och vi skrev en IOP (Ideburen Offentligt Partnerskap) och sökte gemensamma pengar från Länsstyrelsen för gemensamt arbete framåt.
Peter har varit projektledare till yrket tre gånger, en gång inom DUA och två ggr ESF där han just nu jobbar för React på Thomasgymnasiet.
Agneta Pettersson
privat sektor Kungsörs kommun
Agneta är uppvuxen i en småföretagarfamilj och har hela sitt vuxna liv varit företagare. Tillsammans med maken driver hon Kungsgården Lantbruk AB. Verksamheten består av KRAV-godkänd växtodling, fåruppfödning, entreprenadverksamhet (snöröjning, kalk- och gödselspridning, återvinning av bl.a. lantbruksplast etc.) och uthyrning av fastigheter, även erfarenhet av hästhållning. Parallellt arbetar Agneta, som är lantmästare, deltid utanför gården som rådgivare till småföretag och som områdesansvarig på Hushållningssällskapet i Örebro. Agneta har ett mycket brett ideellt engagemang med meriter som styrelseledamot i LRF Kung Karl, Coompanion i Västmanland och LRF Mälardalen. Har varit ledamot i Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige som representant för LRF.
Rolf Larsson
Ideell sektor Kungsörs kommun
Rolf har ekonomiutbildning och arbetat största delen av sitt arbetsverkasamma liv med återvinning. Han har varit aktiv i olika idrottsföreningar i Kungsör vid unga år, för att senare även vara ledare och aktiv inom styrelseverksamhet. Idrottsintresserad och fortfarande aktiv i motionssyfte med lite padel och bordtennis.
Lars Wigström
offentlig sektor Kungsörs kommun
Pol.mag. med inriktning på företagsekonomi, nationalekonomi och statistik. Lars har i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med offentlig revision. Han har varit anställd hos SKL, Sveriges kommuner och landsting i cirka 25 år och därefter i revisionsfirman PWC. Den huvudsakliga uppgiften i arbetet har varit att biträda de förtroendevalda revisorerna i deras arbete med att revidera sina kommuner. Arbetet har omfattat biträde i både stora som små kommuner och även i ett flertal kommunalförbund. Han har erfarenhet och god kännedom om hur kommuner och offentlig sektor fungerar. Lars är förtroendevald revisor i Kungsörs kommun vilket är ett sätt att bidra till utvecklingen av den kommunala verksamheten. Är även engagerad i en förening i Kungsör. Intressen: Vistelse i fjällen. Mycket tid ägnas även åt att sköta det egna huset som är en gammal skola på landet.
Lena Schulte
privat sektor Nykvarns kommun
Lena har lång erfarenhet från ett antal olika områden där hon som operativ projektledare drivit och utvecklat olika frågor inom såväl företag som organisationer. Att vara ansvarig, delaktig och bidragande utmärker hennes grundläggande egenskaper samtidigt som det är en förutsättning för hennes personliga utveckling. Lena driver framgångsrikt eget företag sedan snart 30 år inom marknadsföring och försäljning. Hon är mest känd för sitt långa och idoga arbete inom centrumutveckling i Södertälje där hon bland annat har arrangerat festivaler och event utöver ansvaret för marknadsföring och information. Stadskärneutveckling och kommersiell handel är frågor som hon brinner för och idag arbetar hon som marknadsansvarig för två gallerior i Södertälje.
Som Verksamhetschef på Nyföretagarcentrum, Södertälje Nykvarn Salem hjälper hon nystartade företag att komma igång med sin verksamhet. Enligt Lena är detta ett mycket viktigt arbete då Sverige behöver fler innovativa företag som kan bidra till en stark samhällsutveckling på längre sikt. Just detta intresse för utveckling och förbättring av samhället gjorde att hon för fyra år sedan bestämde sig för att gå in i politiken där hennes erfarenheter och engagemang passar väl in.
Fredrik Ljungestig
offentlig sektor Nykvarns kommun
Fredrik arbetar som samordnare på kultur- och fritidskontoret på Nykvarns kommun. Han har tidigare arbetat som kultur- och fritidssamordnare på Haninge kommun som projektledare för projektet "Kultur på lika villkor.". Fredrik är utbildad dramapedagog på Högskolan i Gävle.
Elin Östensson
ideell sektor Vingåkers kommun
Född och uppvuxen i Dalarna. Har arbetat inom flera olika branscher innan hon utbildade mig till agronom med landsbygdsutvecklings inriktning vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Till vardags arbetar hon som landsbygdsutvecklare i Vingåkers kommun. I sitt yrke stöttar och möjliggör hon för Vingåkerbygdens lokala utvecklingsgrupper samt övrigt föreningsliv att arbeta med sina olika prioriterade mål och insatser. Det är otroligt intressant och ingen dag är den andra lik! Satt tidigare med i styrelsen för Landsbygdsutvecklarnas alumninätverk.
Hon är en kreativ själ som gillar att återbruka, skapa nytt och testa mig fram. Djur, odling, middagar och musik är glädjeämnen i hennes liv.
Ebba Wilhelmsson
privat sektor Vingåkers kommun
Ebba är uppvuxen i Vingåker och har precis flyttat tillbaka till kommunen där hon startat ett odlingsföretag, parallellt jobbar hon som Trädgårdslärare. Hon är utbildad Trädgårdsingenjör på SLU och har tidigare bland annat arbetat en kort period med Södertälje kommuns odlingsstrategi samt som Stadsbonde i Göteborgs stad.
Monica Granström
offentlig sektor Vingåkers kommun
Monica arbetade sina första yrkesverksamma år som utvecklingsingenjör på FFV, kvalitetskontrollant på FMV samt platsförmedlare på arbetsförmedlingen. Under 20 år har hon drivit och varit småföretagare tillsammans med sin make. Bolaget var verksamt inom transportnäringen och hade som mest haft 50-talet anställda.
Idag arbetar Monica som redovisningsekonom och är fritidspolitiker med uppdrag, bl.a i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige samt ordförande i kommunalt bolag. Föreningsliv och företagande står henne nära. Samverkarna Vingåker är en organisation med medlemmar från båda grenarna, där hon idag ingår i styrelsen som ordförande.
Monica är utbildad som gymnasieingenjör kemi, samt har grundläggande företagsekonomi och marknadsföring. Hon har även gått en internutbildning som arbetsförmedlare.
Ann-Karin Lindblad Wieslander
offentlig sektor Gnesta kommun
Anna-Karin Lindblad Wieslander arbetar som samhällsbyggnadschef på Gnesta kommun. Hon har arbetat som chef i många år, mestadels inom kommunsektorn. Hon har bland annat arbetat 18 år i Nyköpings kommun som kanslichef, koncern-VD och tillförordnad kommundirektör.
Tidigare arbetade hon som utvecklingsdirektör på Fortifikationsverket där hon bland annat ansvarade för Fortifikationsverkets internationella relationer, miljö- och klimatfrågor samt all verksamhetsutveckling och forskning.". Sin akademiska grund har Anna-Karin i statsvetenskap men nyfikenhet har generat totalt sju års universitetsstudier. Hon trivs ändå bäst i utomhusaktiviteter, i skog och mark samt drivs att åstadkomma resultat tillsammans med andra.
Lena Gawell
privat sektor Gnesta kommun
Lena Gawell har i början på sitt yrkesliv arbetat på bank och både inom statlig och kommunal förvaltning. Under flera år tjänstgjorde Lena även som lärare på både högstadiet och gymnasiet inom olika ekonomiska ämnen. När familjen flyttade till Strängnäs kommun väcktes lusten till att vara med och påverka och under många år var hon invald i kommunfullmäktige, ansvarig för partiets skolpolitik i nämnden, ordförande i länets skolgrupp och ansvarig för partiets telemarketing-kampanjer. För att hjälpa goda vänner i en krissituation hamnade Lena inom lantbrukssektorn och arbetade i sex år inom ett stort spannmålslantbruk med alla förekommande arbetsuppgifter. 1995 köpte familjen Rocklösa gård, ett eget mindre lantbruk, och i 18 år bedrevs en ridlägerverksamhet på gården. I samband med detta bedrevs studier om hästen på SLU och hästars medverkan i vård och socialt arbete på högskolan, samt en internationell utbildning (EAHAE) i hur hästar utvecklar människor i ledarskap och kommunikation. Under åren utbildade Lena sig även till svampkonsulent, kostrådgivare och genomgick kurser i naturturism, ekoturism och ekologiskt lantbruk. Med ett brinnande intresse för mat, djur och natur startade hon guidade gourmetvandringar i naturen. På gården hyr man ut hus, bäddar och stugor till turister, anordnar olika upplevelsepaket i naturen med boende och mat, föder upp fjällkor, killingar och producerar höns- och ankägg och säljer detta i sin gårdsbutik. Lena har ett stort textilt hantverksintresse och drev under ett antal år en mindre garn- och tygaffär. Hon har även varit handledare åt olika studieförbund och lett kurser i olika textila tekniker. Sitter för närvarande som ordförande i föreningen Vårspiran som årligen anordnar en evenemangsdag med nästan 4000 besök hos olika företag i Gnesta kommun med stort fokus på landsbygden.